P. Arquitectónico
Castell de Falset
Fou el primer element constitutiu de la vila, el segle XII, quan els comtes catalans conquistaren aquests indrets i començaren la seva colonització. Els segles XIV i XV, sobretot per l'impuls de l'Infant Pere, comte de Prades, el castell es va ampliar i va assumir poc a poc l'actual fisonomia. La tradició diu que el castell de Falset va veure néixer dues de les dones més importants de la història medieval de Catalunya: Elionor de Prades, rein a de Xipre i de Jerusalem (1333 - 1416), i Margarida de Prades, reina d'Aragó i darrera reina catalana (1387 - 1429).
Celler Cooperatiu de Falset
El celler cooperatiu de Falset és una de les anomenades “catedrals del vi” per la seva majestuositat arquitectònica.
L’encarregat del seu disseny va ser l’arquitecte Cèsar Martinell, deixeble de Gaudí, que va optar per un edifici a mig camí entre el modernisme i el noucentisme i que avui dia, més enllà de la seva bellesa, segueix en producció.
El celler és visitable, i s’hi ofereixen visites teatralitzades aptes per a tots els públics, inclosos els familiars.
La Quartera
Cor i símbol d'identitat de la vila, té el seu origen a final del segle XIII com a mercat. Un mercat que encara avui dia se celebra tots els dimarts en aquest mateix indret. Era i és punt de trobada i espai de relacions socials. El seu nom prové d'una antiga unitat de mesura de gra: la quartera.
Presidida per l’antic Palau dels Ducs de Medinaceli (segle XVII), que és l’actual Ajuntament, la plaça té un enorme interès urbà i arquitectònic.
Call Jueu
Tot i que és difícil de percebre a simple vista a dia d’avui, Falset comptava un call jueu d’una gran importància a l’Edat Mitja, fill del qual és bona part de l’actual entramat urbà de carrers i places.
Al Falset del segle XIV es calcula que fins a un 40% de la població era jueva. El carrer conegut popularment com l’Escoleta (oficialment dit de Francesc Mestres) és, possiblement, la millor mostra d’aquest call, on hi ha cases que conserven interiorment restes de l’antiga aljama, és a dir, del lloc de reunió del govern que dirigia la comunitat hebrea local.
Església de Santa Maria
Aquesta monumental església d'estil barroc fou beneïda l'any 1780. Només pot veure’s l’interior en coincidir amb algun acte religiós.
Per bastir el temple, després d'una llarga contesa amb el duc, els falsetans utilitzaren les pedres de l'antiga església del castell, que van desmuntar una per una.
L'altar major de l'església custodia les relíquies de Santa Càndia, patrona de la vila, traslladades des de Roma en pereginació al segle XVIII.
Palau dels Comtes d'Azara
Tot i que no és visitable, en acollir la seu del Consell Comarcal del Priorat, aquest és un dels edificis de major interès del poble, amb un pati i una escala de volta gòtica.
Val la pena guaitar-hi per contemplar la cúpula sobre petxines que cobreix el pati, construïda per mandat del comte “Alberto de Azara”.
Als baixos, actualment també acull l’Oficina de Turisme Comarcal.
Portal del Bou
En uns segles marcats per la violència i les guerres, l'existència de muralles significava una certa garantia de seguretat per als habitants de pobles i ciutats.
Prop del castell hi ha el Portal del Bou (segle XIV), que és l'única porta d'accés que queda en peu avui dia de les cinc que hi havia originàriament a la vila.
Mirant amb atenció les seves pedres, encara es poden apreciar els sistemes de tancament i les marques que els picapedrers feien servir per identificar la seva obra i cobrar-la.