Falset

Falset

Things to do - general

La porta d’entrada al Priorat del vi

Falset, tot i que és la capital de la comarca del Priorat, és un poble petit (2.838 habitants) que, com a tal, conserva una estructura urbana tradicional i un entorn natural i agrícola sense grans estridències, com la resta de comarca. L’agricultura i, especialment, el món del vi tenen un important pes en l’economia local i en la cultura popular, i això marca el caràcter de la vila en tots els sentits.

Comarca Priorat
AyuntamientoPl. Quartera, 41 · 43730 Falset · Priorat (Tarragona) · Tel: · Fax: 977 83 06 68 ·
Teléfono Ayuntamiento977 830 057
Web Ayuntamientowww.falset.org
Oficina TurismoPlaça de la Quartera, 1 (Consell Comarcal del Priorat)
Teléfono Turismo977 831 023
Web Turismowww.turismepriorat.org
Latitud41.146009
Longitud0.820112

Patrimonio Cultural

Sant Gregori

Arribant-hi en cotxe des de l'antiga carretera N-410 o a peu pel camí de les Ermites, Sant Gregori és un monumental conjunt de roques vermelles i coves que amaguen sota una bauma natural la petita ermita homònima, bastida a finals del segle XVII.

El lloc és d’una d’una bellesa natural extraordinària, i és aquí on els arqueòlegs van descobrir les primeres restes de població, pertanyents al paleolític inferior, és a dir, de fa uns 40 mil anys.

Sant Gregori disposa de zona de lleure, amb taules, bancs i jocs per als infants.

Patrimonio Natural

Xarxa de Camins

Falset, com la comarca del Priorat, compta amb una extensa xarxa de camins senyalitzada que és d’un enorme interès excursionista i turístic.

Avui dia, els amants de caminar poden recórrer els antics camins rals entre pobles i, per exemple, anar de Falset a Gratallops entre vinyes o seguir les passes que feien els falsetans que anaven a treballar a peu a les mines de Bellmunt del Priorat.

P. Arquitectónico

Castell de Falset

Fou el primer element constitutiu de la vila, el segle XII, quan els comtes catalans conquistaren aquests indrets i començaren la seva colonització. Els segles XIV i XV, sobretot per l'impuls de l'Infant Pere, comte de Prades, el castell es va ampliar i va assumir poc a poc l'actual fisonomia. La tradició diu que el castell de Falset va veure néixer dues de les dones més importants de la història medieval de Catalunya: Elionor de Prades, rein a de Xipre i de Jerusalem (1333 - 1416), i Margarida de Prades, reina d'Aragó i darrera reina catalana (1387 - 1429).

Celler Cooperatiu de Falset

El celler cooperatiu de Falset és una de les anomenades “catedrals del vi” per la seva majestuositat arquitectònica.

L’encarregat del seu disseny va ser l’arquitecte Cèsar Martinell, deixeble de Gaudí, que va optar per un edifici a mig camí entre el modernisme i el noucentisme i que avui dia, més enllà de la seva bellesa, segueix en producció.

El celler és visitable, i s’hi ofereixen visites teatralitzades aptes per a tots els públics, inclosos els familiars.

La Quartera

Cor i símbol d'identitat de la vila, té el seu origen a final del segle XIII com a mercat. Un mercat que encara avui dia se celebra tots els dimarts en aquest mateix indret. Era i és punt de trobada i espai de relacions socials. El seu nom prové d'una antiga unitat de mesura de gra: la quartera.

Presidida per l’antic Palau dels Ducs de Medinaceli (segle XVII), que és l’actual Ajuntament, la plaça té un enorme interès urbà i arquitectònic.

Call Jueu

Tot i que és difícil de percebre a simple vista a dia d’avui, Falset comptava un call jueu d’una gran importància a l’Edat Mitja, fill del qual és bona part de l’actual entramat urbà de carrers i places.

Al Falset del segle XIV es calcula que fins a un 40% de la població era jueva. El carrer conegut popularment com l’Escoleta (oficialment dit de Francesc Mestres) és, possiblement, la millor mostra d’aquest call, on hi ha cases que conserven interiorment restes de l’antiga aljama, és a dir, del lloc de reunió del govern que dirigia la comunitat hebrea local.

Església de Santa Maria

Aquesta monumental església d'estil barroc fou beneïda l'any 1780. Només pot veure’s l’interior en coincidir amb algun acte religiós.

Per bastir el temple, després d'una llarga contesa amb el duc, els falsetans utilitzaren les pedres de l'antiga església del castell, que van desmuntar una per una.

L'altar major de l'església custodia les relíquies de Santa Càndia, patrona de la vila, traslladades des de Roma en pereginació al segle XVIII.

Palau dels Comtes d'Azara

Tot i que no és visitable, en acollir la seu del Consell Comarcal del Priorat, aquest és un dels edificis de major interès del poble, amb un pati i una escala de volta gòtica.

Val la pena guaitar-hi per contemplar la cúpula sobre petxines que cobreix el pati, construïda per mandat del comte “Alberto de Azara”.

Als baixos, actualment també acull l’Oficina de Turisme Comarcal.

Portal del Bou

En uns segles marcats per la violència i les guerres, l'existència de muralles significava una certa garantia de seguretat per als habitants de pobles i ciutats.

Prop del castell hi ha el Portal del Bou (segle XIV), que és l'única porta d'accés que queda en peu avui dia de les cinc que hi havia originàriament a la vila.

Mirant amb atenció les seves pedres, encara es poden apreciar els sistemes de tancament i les marques que els picapedrers feien servir per identificar la seva obra i cobrar-la.

Miró

Miró

Plaça de la Quartera, 26, Falset
Alimentació – Venta minorista de Carn, Carnisseria, Xarcuteria i CansaladeriaMás información

Unfortunately there are no tour offers at this location at the moment.

Ferias y Fiestas

Fira del Vi

La mostra de vins de la DOQ Priorat i la DO Montsant
La Fira del Vi se celebra el primer cap de setmana del mes de maig, i és una mostra dels vins de les dues denominacions d’origen de la comarca del Priorat: DOQ Priorat i DO Montsant. L’acte central de la fira és la mostra de vins al carrer que se celebra a Falset, que aquell cap de setmana bull d’activitats paral·leles i de tastos, que paulatinament s’han anat estenent arreu dels pobles de la comarca. La fira sempre és una bona oportunitat per descobrir nous vins i cellers, en una comarca que avui dia supera els 150 cellers en producció, si se sumen les dues denominacions d’origen

Fira de Sant Andreu

Se celebra el cap de setmana més pròxim al 30 de novembre, Sant Andreu, i és una fira antiquíssima, que antigament servia per preparar-se i proveir-se de cara a l’hivern. Avui dia és una fira que té un vessant artesà i un altre de caràcter més lúdic , habitual a les fires del país. L'edició 2015 va presentar com a novetat una Mostra de vins dolços i generosos , en col·laboració amb la DO Montsant, i la presència de productors de proximitat de dolços, neules i torrons .

L'Encamisada

Declarada d’interès nacional, l’Encamisada és una de les festes més representatives de Falset. Se celebra el cap de setmana més pròxim a Sant Antoni, el 17 de gener. Els falsetans i falsetanes es vesteixen amb les robes tradicionals i, el dissabte al vespre i el diumenge al migdia, recorren els carrers del poble amb cavalleria o carruatges. L'Encamisada va lligada a la festivitat de Sant Antoni, però també rememora una llegenda que es remunta a la Guerra del Francès. Segons la tradició, els falsetans van aprofitar un nit de boira per vestir-se de blanc, passar inadvertits i alliberar-se dels setge al que estaven sotmesos.

Festa Major

Al voltant del 15 d'agost, Falset celebra la seva Festa Major, que sempre s’inicia amb una cercavila i una espectacular tupinada (pòlvora posada en tupins) d’un gran atractiu i on hi participen una infinitat d’elements festius emmig de l’entusiasme popular. Alguns dels actes destacats són: 'Espigol, en què els petits recorren els carrers i els perfumen amb la fragància d'aquesta planta aromàtica; el tradicional Ball de Coques, en què els homes treuen a ballar les dones i les obsequien amb una coca; el Correfocs, o la Batalla de Flors, que és una excessiva una guerra de confetti que té lloc a la plaça de la Quartera.

Festa de Santa Càndia

Se celebra el cap de setmana més pròxim al 7 de setembre, i és com una segona Festa Major, en aquest cas dedicada a la patrona del poble. Cercavila i trobada de gegants, sopar popular i ball de nit són el nucli d'una festa petita que avui dia dia compta amb interssants actes de caire cultural.

Sant Blai

El 3 de febrer Falset celebra la Festa de Sant Blai, com a protector dels mals de gola. És una festa petita però molt particular, que té lloc a peu de carrer, davant de la capelleta de Sant Blai, la més antiga del poble. Un cóc de recapte de gairebé vint metres que és passejat pel poble en comitiva i que, finalment, es rifa entre tots els assistents, hi posa la nota de color. Tots els presents són convidats a tastar bunyols que s'acompanyen amb vins rancis i dolços.
De comprasde compras
Profesionalesprofesionales
Tallerestaller