Sant Quirze del Vallès

Patrimonio Cultural

Casa de Cultura Vila-Puig

Imatge Casa de Cultura Vila-Puig

Casa natal del Pintor Vila-Puig que avui és una casa museu i un espai polivalent que acull exposicions.

La Patronal

Edifici de titularitat municipal d'estil modernista. Data de l'any 1922 i actualment hi tenen lloc diferents manifestacions artístiques com ara obres de teatre o concerts.

Imatge exterior biblioteca municipal

La Biblioteca Municipal és un dels centres neuràlgics de la cultura a Sant Quirze del Vallès.

Patrimonio Natural

Paisatge i natura

La Serra de Galliners

Sant Quirze del Vallès és un municipi amb una gran riquesa natural, que té el seu màxim exponent en la Serra del Galliners, un espai natural forestal que ocupa més de la meitat de la superfície municipal i que vertebra l’anomenada Via Verda del Vallès, corredor biològic entre els parcs de Sant Llorenç del Munt i Collserola.

El mirador de Can Barnola

El mirador de Can Barnola està situat a la cruïlla entre el camí dels Monjos i el camí de can Barnola, a 295 metres sobre el nivell del mar, sobre la carena de la serra de Galliners. Ofereix una bona panoràmica en direcció est i nord i, a banda del vessant de la serra, es divisa el nucli urbà de Sant Quirze així com la població veïna de Sabadell. Al fons, es veuen els massissos del Montseny i de Sant Llorenç del Munt.

El mirador del Pujol Blanc

El mirador del Pujol Blanc, prop de la cruïlla entre els camins dels Monjos, de Sant Feliuet i de la Font dels Caçadors, a 317 metres sobre el nivell del mar és el punt més alt de la serra de Galliners. Aquest punt ofereix una panoràmica excel•lent en totes les direccions sense obstacles visuals. Des d’aquí es divisa, a banda de la carena i els vessants de la serra, tota la plana del Vallès i els massissos muntanyosos que l’envolten, Sant Llorenç, Collserola, Montserrat i el Montseny.

Si caminem per algun dels senders del municipi, descobrirem un paratge típicament mediterrani, amb boscos predominantment de pi, encara que les espècies autòctones com l’alzina i el roure comencen a tenir una presència important.

Fauna
Pel que fa a la fauna, la Serra acull principalment petits mamífers i rèptils com ara els esquirols o els conills. Quant a les aus, hi predominen els abellerols, els pit-roigs i les gralles, tot i que també s’han trobat algunes espècies de mussols.

P. Arquitectónico

Sant Feliuet de Vilamilans

ermita de Sant Feliuet de Vilamilans

Ermita del segle  XI.

Església de Sant Quirze i Santa Julita

Els orígens d'aquesta parròquia daten de l'any 1114 i els estils que podem trobar-hi actualment són molt variats, des del gòtic a l'actualitat, passant pel barroc.

Torre Julià

Aquest edifici és una mostra de les torres modernistes de la zona de les Fonts i avui és el centre cívic d'aquest nucli.

Unfortunately there are no tour offers at this location at the moment.

Ferias y Fiestas

comparsa carnestoltes

Tot i que no és una festa exclusiva de Sant Quirze, és un dels esdeveniments amb més participació ciutadana.

passada de Sant Antoni Abad

Aquesta festa se celebra  per commemorar el dia de Sant Antoni, patró dels animals domèstics, actualment a Sant Quirze la diada se celebra un diumenge del mes de febrer

Festa del Mussol

La Festa del Mussol té lloc el cap de setmana més proper a la Diada de Sant Jordi. El passat 2018 aquesta festivitat va prendre el relleu a l'antic Aplec del Mussol, que va organitzar durant 25 anys l'Ateneu de Sant Quirze. Ara, l'Ajuntament és l'encarregat d'organitzar aquesta iniciativa que aplega activitats populars com la celebració del Dia Internacional de la Dansa, el Mercat Vintage o la Diada Gegantera Albert Beltran i manté la tradicional Fira d'Artesans de figures de mussol.

Diada de Sant Jordi

A Sant Quirze la diada de Sant Jordi es concentra al parc de les morisques on es munten paradetes de venda de llibres i roses a càrrec de les entitats.

cartell 09

El dia de la dansa es celebra arreu del món i la data commemora el naixement de Jean-Georges Noverre que va impulsar una gran reforma en aquest àmbit artístic.

Durant el segon cap de setmana de juny a l’entorn de la Masia Can Feliu, com cada any, la Mostra Gastronòmica acull a restauradors i representants del sector de l’alimentació i la gastronomia que donen a conèixer els seus plats i productes.

La Festa Major, era i és la festa gran de Sant Quirze.

El barri de les Fonts de Sant Quirze celebra la seva Festa Major en honor a la verge del Roser, a principis d' octubre.

Es tracta de una festa que es celebra cada dos anys per commemorar el passat vinícola de Sant Quirze

A mitjans de desembre, el poble es vesteix de Nadal amb la celebració del cilcle Nadalenc que culmina amb la tradicional cavalcada de reis pels carrers de Sant Quirze.

Información Actividades

El camí dels Monjos

El Camí dels Monjos és el camí històric que uneix Matadepera, Terrassa, Sant Quirze i Sant Cugat del Vallès. La llegenda diu que l’abat i els monjos de Sant Llorenç del Munt van demanar permís al bisbe de Barcelona per assentar-se en un altre indret, ja que les seves terres no eren gens productives i l’aïllament del monestir els feia patir el mal de la tristesa. El bisbe els va deixar marxar sempre i quan respectessin un mandat “que caminant sense travessar cap riu, torrent o riera, s’establissin on millor els anés”.
El tram Quirzetenc del camí, discorre per la Serra de Galliners i, a més a més, amb la corresponent senyalització, convida als excursionistes que ho desitgin a fer una passejada per descobrir el casc urbà.

Volta per Galliners

Un passeig per les masies, ermites i llegendes de Sant Quirze del Vallès.
La Volta per Galliners està ideada per combinar la pràctica del ciclisme i el senderisme amb el descobriment d’alguns dels elements patrimonials que ens donen identitat. Ermites, llegendes i masies són llegat i alhora testimoni de la història de Sant Quirze.
A la Serra de Galliners hi trobareu paratges de vegetació canviant, ressorgides de les cendres d’un gran incendi, camins i corriols que us portaran indrets que conviden a la calma i a la reflexió. Un pulmó verd a tocar del poble on s’hi han gestat llegendes que la tradició oral ha mantingut viva des de temps immemorials fins els nostres dies. Us demanem que tingueu una especial cura amb el medi, procurant no sortir de pistes i corriols per tal de no malmetre la vegetació.
Característiques tècniques:
Distància: 18 km
Desnivell acumulat: +- 500 m
Temps aproximat: en BTT 2h.caminant: 4 h aprox.
De comprasde compras
Ocioocio
Profesionalesprofesionales